EU har i samarbete med FN utarbetat direktiv för att minska plastavfallen i våra miljöer.
Det kan ta upp till 400 år för naturen att bryta ned plast.
Majoriteten av allt plastskräp i haven kommer från färre än 10 kategorier av engångsartiklar som vi dagligen av okunskap eller bekvämlighet använder oss av. På olika omvägar hamnar de sedan i våra hav.
Merparten av allt skräp är oljebaserade plastprodukter från olika engångsförpackningar. Det är bland annat plastflaskor, matförpackningar, cigarettfimpar och plastpåsar, men även sanitetsprodukter av olika slag. Under vattenytan syns dessa plastavfall oftast inte. Men nedbrutna och i form av mikroplaster dyker de senare upp igen i den mat vi äter.
Den samlade kunskapen om hur dessa plastpartiklar kommer att påverka vår hälsa och miljö i framtiden är mycket begränsad.
FN:s 14:e mål om hållbar utveckling handlar om att nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt. EU har i samarbete med FN tagit fram en handlingsplan för att minska plastavfallen i våra miljöer.
Förordningen gäller främst produkter av typen engångsartiklar. Dessa ska fasas ut och ersättas med miljövänligare alternativ fram till 2023.
Se hela listan med plastprodukter som skall fasas utDebatten om vår jords framtid och utmaningar att rädda miljön har satt sina spår.
Konsumenter, varumärkesägare, distributörer och producenter är villiga att ta sin del av ansvaret.
Årligen produceras det mer än 320 miljoner ton plast på vår jord. Mindre än en 1% utgörs av bioplast.